maj 19 2019

Rozpoczęcie sezonu truskawkowego


Komentarze: 0

Witajcie Kochani!

W tym tygodniu znalazłam pierwsze truskawki w swoim ogródku. Niby nic niezwykłego, a zainspirowało mnie to do podzielenia się z Wami jak wiele korzyści zyskujemy dzięki tym owocom.Truszkawki

 

Pierwszą zaletą jedzenia truskawek jest fakt, że dostarczają one naszemu organizmowi przeciwutleniaczy które niszczą odpowiedzialne za starzenie się wolne rodniki. Zatem jeśli chcesz wyglądać i czuć się młodziej jedz produkty bogate w przeciwutleniacze  takie jak truskawki.

Mają one również niski indeks glikemiczny, co oznacza, że są wspaniałym źródłem energii i to długotrwałej energii. Jeśli szukasz przekąski lub czegoś co pozwoli co dotrwać do obiadu to sięgnij po miseczkę truskawek.

Są dobre dla krwi, ponieważ obniżają poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, regulują ciśnienie krwi, neutralizują substancje toksyczne oraz zwiększają ilość czerwonych ciałek we krwi.

Jak już wyżej wspomniano truskawki zawierają antyoksydanty (przeciwutleniacze), które nie dość że zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry to jeszcze chronią twój mózg przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Innymi słowy - jedzenie truskawek wzmocni twoją pamięć oraz sprawi, że będziesz lepiej kojarzyć różne fakty. Zatem zamiast kupować specjalne suplementy witaminowe zjedz garść truskawek.

Truskawki mają mnóstwo błonnika. Dzięki niemu odczuwasz sytość o wiele dłużej. Garść truskawek zaspokoi twój apetyt na słodkie i na dodatek przez dłuższy okres czasu nie będziesz odczuwać głodu.

Te owoce posiadają więcej witaminy C niż cytryna czy grejpfrut. 

Patrząc na powyższe zalety, zachęcam Was serdecznie do wprowadzenia truskawek do swojego codziennego jadłospisu. Pamiętajcie, najlepszymi i najzdrowszymi słodyczami są świeże owoce!

spaula.2004   
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz